Jablečný koláč z listového těsta
Blíží se konec prázdnin, sluníčko hřeje, pole jsou dávno sklizená a v sadech a na zahradách dozrály jablka, švestky, meruňky... Právě proto vám dneska ukážu poměrně jednoduchý recept na jablečný koláč. Protože je dělán z listového těsta, možná vám bude připomínat klasický štrudl, ale jeho příprava je o trochu delší a výsledek stojí za to!!! 🍎
ingredience:
10ks..................jablka
3lžíce................krystal cukr
80g....................máslo + 20g na karamel
2lžíce.................skořice+ dle oka na posypání těsta
2ks.....................listové těsto
1ks.....................vejce na potření
mouka a tuk na vymazání formy
- Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mezitím rozehřejeme ve větším hrnci máslo (80g), do kterého později přidáme jablka, skořici a cukr. Celou směs vaříme do doby, než začne cukr karamelizovat. Pořád mícháme.
- V menším hrnci rozehřejeme 20g másla a přidáme cukr. Zahříváme do doby, než cukr začne hnědnout a mícháme až do karemelizace.
- Hotový karamel přidáme do jablečné směsi a zamícháme.
- Formu si vyměříme a vykrojíme správné kusy těsta. Když máme pečící rozdělávací formu, je lepší si vykrojit dno a zvlášť stěnu.
- Když máme těsto ve formě uhlazené, posypeme ho skořicí, přidáme jablečnou směs a znovu posypeme.
- Na vrch můžeme ze zbytku těsta udělat např. hvězdičky, nebo proplést pruhy.
- Těsto na vrchu potřeme rozšlehaným vajíčkem.
- Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme cca 25min. na 180'C.
Dobrou chuť!!!
Vaše Vája ♥️
Nezapomeňte se s vaším dílem podělit na soc. sítích s hashtagem #bakingwithvaja
Pro více inspirace a fotek navštivte instagramový účet Baking with Vaja.
Komentáře
Okomentovat