Jablečný koláč z listového těsta

Blíží se konec prázdnin, sluníčko hřeje, pole jsou dávno sklizená a v sadech a na zahradách dozrály jablka, švestky, meruňky... Právě proto vám dneska ukážu poměrně jednoduchý recept na jablečný koláč. Protože je dělán z listového těsta, možná vám bude připomínat klasický štrudl, ale jeho příprava je o trochu delší a výsledek stojí za to!!! 🍎


ingredience:

10ks..................jablka
3lžíce................krystal cukr
80g....................máslo + 20g na karamel
2lžíce.................skořice+ dle oka na posypání těsta

2ks.....................listové těsto
1ks.....................vejce na potření
mouka a tuk na vymazání formy


  1. Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mezitím rozehřejeme ve větším hrnci máslo (80g), do kterého později přidáme jablka, skořici a cukr. Celou směs vaříme do doby, než začne cukr karamelizovat. Pořád mícháme.
  2. V menším hrnci rozehřejeme 20g másla a přidáme cukr. Zahříváme do doby, než cukr začne hnědnout a mícháme až do karemelizace.
  3. Hotový karamel přidáme do jablečné směsi a zamícháme.
  4. Formu si vyměříme a vykrojíme správné kusy těsta. Když máme pečící rozdělávací formu, je lepší si vykrojit dno a zvlášť stěnu.
  5. Když máme těsto ve formě uhlazené, posypeme ho skořicí, přidáme jablečnou směs a znovu posypeme.
  6. Na vrch můžeme ze zbytku těsta udělat např. hvězdičky, nebo proplést pruhy.
  7. Těsto na vrchu potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  8. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme cca 25min. na 180'C.
Koláč můžeme podávat za studena, ale je výborný i teplý. Je možný ho udělat též z hrušek, švestek, či meruněk.



Dobrou chuť!!!

Vaše Vája ♥️


Nezapomeňte se s vaším dílem podělit na soc. sítích s hashtagem  #bakingwithvaja
Pro více inspirace a fotek navštivte instagramový účet Baking with Vaja.


Komentáře

Oblíbené příspěvky